Táblajátékok

A játék az elsődleges módja annak, ahogy a gyerekek megtanulnak viszonyulni a körülöttük levő világhoz. A különböző játékok különböző modelleket kínálnak arra, hogy kifejlesszék a gyerekek kommunikációs készségét, érzelmi intelligenciáját, stratégiai képességeit. A többszemélyes játékok szabályaival a kicsik megtanulják a többi emberrel való együttműködés kereteit, az alapvető konfliktusok menetét és kezelését, a sportszerűség, a szabálykövetés fontosságát.

Mi abban hiszünk, hogy a játékok számos fajtája közül a logikai táblajátékok oktatása a gondolkodás fejlesztésének leghatékonyabb módja. Logikai táblajátéknak számítanak azok a játékok, ahol a társasjátékok jó részével ellentétben a véletlen és szerencse vagy nem játszik szerepet, vagy szerepe jelentéktelenebb a stratégiához képest. Ezekben a játékokban a résztvevőknek folyamatosan döntéseket kell hozni, amelyeknek a mérkőzés kimenetelére kifejezett hatásuk van. A játékosnak meg kell tanulnia hosszabb távra tervezni, döntéseiért felelősséget vállalni. Ha ezt a gondolkodásmódot sikerül elsajátítani, az később az élet minden területén elmondhatatlanul hasznossá válik.

Oktatóink a sakkon kívül számos más logikai táblajátékkal foglalkoznak, ezek közé tartozik a backgammon, a dáma, illetve kisebbek számára a játékosított, azaz a stratégiai alapismereteket mesei köntösbe bújtató játékvariációk. Oktatási módszerünk a szórakoztatásból és a történetmesélésből fokozatosan jut el az elméleti stratégiai tudásig.