Mancala

Bantumi

Az afrikai sakknak is nevezett mancala játékcsalád tagja, leginkább afrika és ázsia egyes területein terjed el, viszont ott olyan szerepet tölt be, mint a nyugati társadalmakban a sakk.

Készlet: 2×6-os kalah

Szabályok:

A játék minden esetben balról jobbra, tehát az óramutató járásával ellenkező irányba halad. A játék tulajdonképpen a magok a táblán található tálakból történő kiemeléséből és azoknak az óramutató járásával ellentétes irányban történő egyenkénti elhelyezéséből áll. A kiválasztott tál kiürül, és az utána lévő táltól kezdődik el a bábok visszaejtése A játék során bármelyik lyukat választhatjuk, amelyikben legalább egy golyó van A választás végérvényes, vagyis, ha egy lyukat kiválasztottunk és abból a golyókat kiemeltük, muszáj azokat elhelyezni (ez megegyezik a sakkban a „fogott báb lép” szabályával). Magát a játékot a megszakítás nélküli lépések sorozata alkotja. Minden játékos a saját térfeléről kezdi a játékot.

A játékot a két játékos felváltva játssza, de ha sikerül az egyik játékosnak a saját gyűjtőtáljába (mankalájába) tenni az utolsó babszemet, akkor ismételten ő következik. Az a játékos veszít, amelynek a játék utolsó lépése után kevesebb babszemet sikerült összegyűjtenie. A játékosok gyűjtőtáljába kétféleképpen kerülhet babszem: az egyik mód az, ha a játékos lépése során áthalad a saját mankaláján. Ekkor abba, mintha rendes tál lenne, elhelyez egy babszemet. A másik mód a rablás, mely akkor következik be, ha a játékos az utolsó babszemet a saját térfelén rakja le, olyan lyukba, amiben a lerakás után 1 babszem van (tehát előtte üres volt), és az ellenfél átellenes táljában van legalább 1 babszem. Ebben az esetben a játékos a saját tálját és az ellenfele tálját is a mankalájába gyűjti. A játéknak akkor van vége, ha az egyik játékos táljaiból elfogytak a babszemek. Ekkor a másik játékos táljaiban lévő babszemei a másik játékos mankalájába kerülnek.