Csocsó

A csocsó a magyar kocsmai élet emblematikus játéka, kevesen tudják azonban, hogy a sörözői csocsón kívül létezik a professzionális, versenyszerű asztali foci is, ezért a következőkben az utóbbi verzióval fogunk megismerkedni.

Versenycsocsó

A profi csocsójátékosok eredményeit Európában két hivatalos ranglistával bíró szövetség rangsorolja: ezek a hivatalos világszövetségnek tekintett ITSF (International Table Soccer Federation) és a p4p (players4players): ezek a szervezetek az általuk szervezett versenyek eredményei alapják állítják össze ranglistájukat. A ranglistákat férfi és női, illetve egyéni és páros kategóriákban állítják össze, ezen kívül létezik a versenyeken vegyes páros kategória.

A teniszhez hasonló módon a csocsóban is különböző borítások, azaz asztalfajták léteznek: a profi játékosok szerint az egyes asztalfajták kezelésében komoly különbségek vannak. Az ITSF 5 hivatalos asztalfajtával dolgozik, ezek a Tornado, a Bonzini, a Leonhart, a Garlando és a Top Speed. Mindegyik borításnak külön világbajnoksága van, illetve léteznek az ún. multitable versenyek, ahol akár szettenként is cserélhetik a talajt a játékosok. Egy meccs versenytől függően 2 vagy 3 nyert szettig tart, egy szett 5 lőtt gólig.

Az öt hivatalos asztalfajta mellett léteznek más típusok is, így például a magyar Sardi, a Rosengart, Fireball, Tecball, Lettner, és még számos asztalfajta, köztük a P4P, amelynek saját ranglistája is van. Magyarországon legjobban a Garlando asztalok terjedtek el, ranglistás versenyeink pedig Leonhart talajon kerülnek megrendezésre.

A jó csocsójátékosnak először is jó reflexekkel kell rendelkeznie, hogy képes legyen észlelni és levenni a gyors, alig látható labdákat. Egyéni mérkőzéseken ennél is fontosabb a gyors mozgás, hiszen egyszerre a négyből csak kettő, esetleg három rudat foghatunk: az utóbbi egy speciális technikával lehetséges, amelyben a játékosok kisujjuk és hüvelykujjuk összedolgozása által a kapus és hátvéd rudat egyszerre fogják. Sokszor azonban az összpontosítás és az idegeskedés dönti el egy-egy meccs kimenetelét, ugyanis a csocsóban rendkívül gyorsan, bizonyos helyzetekben akár tizedmásodpercek alatt eldőlhet a mérkőzés.

Németországban, Ausztriában, Svájcban a profi csocsó, amelyet ott kickernek neveznek, komoly hagyományokkal rendelkezik, rajtuk kívül a francia játékosok is általában elöl vannak a világranglistán. Spanyolországban is népszerű a játék ottani megfelelője, a futbolin, amely a hagyományos csocsótól abban különbözik, hogy míg a csocsóban a bábu lábai összeérnek, a futbolinban a két láb közé is befér a labda. Ezen kívül aktív klubéletet találhatunk Bulgáriában, Dániában és Hollandiában is.

Néhány éve még a csocsót precíz, türelmes játékként ismerték, mostanra azonban a lényeges események öt-tíz másodpercről gyakran néhány tizedmásodpercre rövidültek. A leggyakoribb támadási taktikában középpályás passzolgatást követően a legszélső bábutól megy tovább a labda a csatársor szintén legszélső bábujához. Ez azért előnyös, mert a fal biztonságot nyújt a lövő és az elkapó bábu számára egyaránt. Ezt követően a szélső csatártól átgurul a labda a három csatár körül a középsőhöz, majd néhány másodperc múlva eldurran a lövés. Az olasz stílus képviselői ezt lerövidítve már a szélső csatártól indított passzt kötik össze a lövéssel.

Leonhart

Leonhart

Top Speed

Top Speed

Garlando

Garlando

Bonzini

Bonzini

Tornado

Tornado