Baptista körút

Augusztus 31.-én útnak indultunk Ödönnel meglátogatni a kelet-magyarországi baptista fenntartású általános iskolákat, hogy népszerűsítsük a sakkot és a táblajátékokat. Meghirdettük újabb online pedagógusképzésünket, és első internetes versenyünket.

tablajatekok-baptista-korut-02Először a törökszentmiklósi általános iskolába látogattunk el. Barátságos viszonyban vagyunk ott az igazgatóval, és a pedagógusokkal is. Már kétszer is részt vettek a táblajáték képzésünkön és idén bevezetik a napköziben! Átismételtük a már megtanult játékokat és újakat próbáltunk ki. Megbeszéltük, hogy ha online kapcsolatban maradunk, akkor nem távolság a távolság.

Ezt követően megérkeztünk Abádszalókra a nagymamámhoz, nála laktunk a következő négy napban, amíg játszottunk a IX. berekfürdői sakkversenyen. Itt csatlakozott hozzánk Juli és Laura. A verseny inkább nekem és Ödönnek sikerült jól, Juli stabilan teljesített. Ödön már rögtön az első fordulóban megvert egy nála sokkal magasabb élőst, még én végig elől játszottam, döntetleneztem az első kiemelttel, 2489-cel. Legeredményesebb női játékosként végeztem, +26 élővel. Ödön 21 ponttal lépett előre a ranglistán, Juli pedig egálban maradt.

A verseny után maradtunk ketten, és első állomásunk Tiszaszalka volt, igazán nyitott iskola. Sajnos, a gyerekeknek nincs túl sok lehetőségük, sok a probléma, az otthoni körülményekről nem is beszélve. Az igazgatóasszony próbál minél többet adni a gyerekeknek, de egyedül nehéz, segítenünk kell! Bementünk néhány órára, játszottunk a gyerekekkel, és már az első pár lépés után kiderült, hogy igazán jó képességűek járnak ide. Osztályról osztályra egyre jobban megbizonyosodtunk erről.

Az estét Pierrenél töltöttük. Pierre Haitiből jött, most Nyírbogdányban tanít. Érdekli a sakk, és közös megállapodás alapján mi sakkra, ő pedig franciára tanít minket. Nagyon kedves és mosolygós, öröm volt vele találkozni.

Reggel azonnal bementünk a szomszédos iskolába, ahol a tanárok vártak ránk, hogy pár mondatos összefoglalásban tájékoztassuk őket a lehetőségeikről. Szeretik a sakkot és a táblajátékokat, három pedagógus közülük már tanulta is tőlünk ezeket. Szeretnék folytatni.

A következő állomás a kótaji általános iskola volt, ahol szívesen fogadtak, érdeklődtek a tanulás iránt, segítőkészek voltak. Majd benéztünk az óvodába, hogy az óvónők között is keressünk olyat, aki szívesen fejleszti játékokkal a nagyon fiatalokat. Ebben a korban a legérdemesebb elkezdeni, sokkal fogékonyabbak lesznek a későbbieknek. Az egyik legjobban sikerült megbeszélésnek gondolom.tablajatekok-baptista-korut-01

Utolsó napon téglásra érkeztünk, ahol egy pedagógus csapat várta az előadásunkat a táblajátékokról. Bementünk két harmadikos osztályban, az egyikben angolul tartottunk órát, a másikban magyarul. Mindkettő jó hangulatban telt, tetszik, hogy már ilyen fiatal korban is odafigyelnek a nyelvoktatásra hazánkban is.

Végezetül pozitívnak ítélem meg a körutat, rengeteg tanárral és diákkal kerültünk kapcsolatba, remélem, a lelkesedésük nem csökken majd a távolság miatt, és azt is remélem, hogy az idei tanév olyan lesz, ahol megnő azok száma, akik a táblajátékok mellett döntenek.

 

Vélemény, hozzászólás?