Terbe Zsuzsanna országos bajnok lett az egyemisták között

Május 4-én rendezték meg a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sakkbajnokságot. A versenyt minden évben az ELTE szervezi, a lebonyolítás a szokásos, remek minőségben zajlott. A Baptista Szeretetszolgálat támogatott sportolója, Terbe Zsuzsanna a Testnevelési Egyetem színeiben játszott.  Zsuzsi a profik 40 fős  mezőnyében indult, és bravúros győzelmet aratott Korpa Bence nagymester ellen, és végül a hét forduló után övé lett a női aranyérem!

Zsuzsival a verseny után készítettünk interjút:

– Miként néz ki egy egyetemista sakkozó élete?

– Másodéves vagyok a Testnevelési Egyetem sakkedzői szakán. Ez a szak mindössze két éve indult újra, jól érzem magam a közösségben, összetartó diákok a csoporttársaim, ezt tartom a legnagyobb pozitívumnak. Igazán jó érzés sportolói közegben tanulni, más sportágakkal, sportolókkal megismerkedni, barátságot kötni. A testvéremmel járunk például boxolni egy háromszoros VB bajnok hölgyhöz és egy személyi edzőt is megismertünk, akinek az óráit szívesen látogatjuk.

– Az egyetemet levelező szakon végzed, az iskola mégis elvárja a diákoktól, hogy készüljenek. Hogy fér bele ez a versenyzés és az oktatás mellett?

– A vizsgaidőszakban kifejezetten zsúfoltak a napjam, de az online oktatás által nagyon sok idő tudok megtakarítani, mivel így nem kell utaznom a városon belül. Ezáltal az iskola és a tanítványok mellett jut időm a barátaimra, kikapcsolódásra és a sportra is.

– Az utóbbi időben az értékszámotokon látszik, hogy a testvéred aktívabban foglalkozik a sportkarrierjével.

Igen, Juli úgy döntött, egyelőre nem az egyetemi tanulmányaira összpontosít, az edzésekből is kevesebbet vállal, viszont többet dolgozik edzőinkkel és önállóan is több időt tölt sakkozással.Nekem ez a 3 év az edzői karrierem megalapozásáról szól, a tanítványaink közül többen szintet léptek a hozzáállást tekintve s úgy érzem, szükségük van rám. Ádám hatására egyre több szakértő edző dolgozik a Polihisztor Akadémia diákjainak fejlődésén, ezért módomban áll a nyáron jobban összpontosítani a sakkfejlődésemre.

Hogyan épül fel a szervezet?

– Ádám menedzseli az egész rendszert, tartja a kapcsolatot az iskolákkal, legtöbb esetben a szülőkkel, edzőkkel. Az erősebb, egyéni tanrend szerint tanuló diákok edzésprogramját is ő vezeti. Több nagymesterrel, Bánusz Tamással, Pintér Józseffel, Czebe Attilával és Aczél Gergellyel is együtt dolgozunk. Juli előadásokat tart az erősebb diákoknak egy-egy megjelölt témában, valamint kiemelt tanítványa a 14 éves EU bajnok WFM Tóth Nikoletta. Nekem kiemelt diákjaim is vannak, valamint csoportos edzéseket tartok. Legfőbb feladatomnak tekintem náluk – Kállai Gábor tanításának hatására – az önszorgalom felébresztését. A legfiatalabb, de szorgos tanítványainkat pedig bátyánk, Peti tanítja, aki csapatunk grafikai és informatikai felelőse is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük